Buemagerlauget afholder et årligt laugsmesterskab i bueskydning for medlemmerne - reglerne for dette mesterskab findes her.

Det Fynske Buemager Laug

Det Fynske Buemager Laug

På tapetet

Skydning
21. Apr 09:30 - 12:00
Værkstedsaften
24. Apr 19:00 - 22:00
Skydning
04. Maj 09:30 - 12:00
Værkstedsaften
08. Maj 19:00 - 22:00
Skydning
18. Maj 09:30 - 12:00
Værkstedsaften
22. Maj 19:00 - 22:00
Skydning
02. Jun 09:30 - 12:00
Odinstævne, opstilling
07. Jun 12:00 - 18:00
Odinstævne
08. Jun 00:00
Odinstævne
09. Jun 00:00
Foregående måned April 2024 Næste måned
M T O T F L S
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Bueskydning

Foregår på vandmøllen ved Hollufgård. Adressen er:
Hollufgaardsvej 167, 5220 Odense SØ
Get_Adobe_Reader
Buemageren Værktøj Spinetester

Spinetester Udskriv Email
Skrevet af Lars Westermann   
Onsdag, 06. april 2011 00:00

Jeg har gennem et stykke tid puslet med tanken om at bygge min egen spinetester - dels begrundet i den høje pris kommercielle produkter har, og dels fordi konstruktion og bygning af værktøj til buebygning er en del af bue- og pilemageriet. Jeg har på nettet fundet to designs til spinetestere, et hvor pilens bøjning måles med et måleur, og et hvor pilens bøjning måles med en balanceret viser, der bevæges, når pilen presses ned af loddet.

Opdatering: Manfred Federau har også puslet med spinetester, og hans tanker og resultater finder du under fanebladet "Alternativet" i denne artikel. En absolut læseværdig tilføjelse!

 

Research og teori


Modellen med måleur kan ses her. Her er et enkelt billede fra Jim Hill's side som viser princippet, hvor et 2 punds lod presser pil (og måleur) nedad:

jim-hill-spinetester

Jeg var meget fristet til at lave en spinetester ud fra modellen med måleuret - og indkøbte da også et måleur. Men efter at have tænkt lidt over målemetoden, mener jeg den har en alvorlig ulempe. Loddet, der skal presse pilen nedad, skal OGSÅ ophæve det tryk, som måleuret kræver for at bevæge sig. På mit måleur varierede dette tryk fra 58 gram inden viseren overhovedet bevægede sig, og endte på over 150 gram ved en visning på 1 tomme.

Når man skal måle størrelser, hvad enten det drejer sig om længdemål, vægt, elektrisk strøm eller elektrisk spænding, skal man sikre sig, at måleinstrumentet ikke påvirker målingen.

I ovenstående eksempel påvirker måleuret målingen i alt for stor grad, og så kan det være inderligt ligegyldigt, at måleuret kan måle længdeændringer på 0,001 tomme. Ved en blød pil med en spine-værdi på 26# (1 tommes bøjning) er det rent faktisk kun ca. 750 gram af loddets vægt, der presser pilen - dvs. reelt er pilen noget blødere end afbøjningen indikerer. Faktisk svinger måleunøjagtigheden mellem 5% og 15% - og så kan det være ligegyldigt at måleurets unøjagtighed er på 0,1% !
Så efter min mening duer måleursmetoden kun, hvis måleuret har en konstant og meget lille modstand (max 1 gram ved 1 tommes visning) - og disse findes vist ikke...

Jeg har i øvrigt heller ikke set kommercielle produkter, der benytter sig af måleursmetoden - med god grund, måske ???

Alle disse betragtninger fører mig frem til, at det kun er modellen med en balanceret viser, som på dette billede, der kan bruges.

spinetester

 


Men før spinetesteren kan bygges er det på plads med lidt fakta:

En pils spine (stivhed) måles ved at pilen hviler på to støtter med 26" afstand, et 2 punds lod hænges på midten af pilen, og den afstand, som pilen derved synker mellem de to opstandere, er et udtryk for pilens stivhed. Jo større bøjning, jo blødere er pilen.

Pilens stivhed udtrykkes som:

26/(afbøjningen i tommer) = stivhed (i pund)

En afbøjning på 0,50" giver en stivhed på: 26/0,5 = 52 pund (eller 52#)

Byggevejledning

Så er det kun at komme i gang med tegningerne (målsætning og enheder er på engelsk):

 

Spinetester_scale_small

En større udgave velegnet til print finder du her eller her (PDF i A4 format).

Selve spinetesteren har jeg skamløst kopieret fra (eller hedder det "ladet mig inspirere af" ?) den ovenstående. Af et pr. definition lidt klodset instrument er denne udgave ganske pænt udført, synes jeg. Men smag og behag er jo som bekendt forskellig - det er op til den enkelte at sætte sit eget præg på konstruktionen. Det eneste, som SKAL være i henhold til tegningerne er flg:

  • Afstanden mellem viserens aksel og armen, som pilen skal påvirke. Den afstand SKAL være 2,0" (5,08 cm) - ellers vil skalaen ikke passe.
  • Afstand mellem de to opstandere/hvilepunkter - den skal være 26" (66,04 cm)
  • Centret for skalaen skal placeres præcis, hvor viser-akslen monteres (mål afstandene ud, inden du klipper skalaen ud, så du kan montere skalaen i den korrekte afstand fra centrum)
  • Loddets vægt, som skal være 2# (907 gram) - incl. krog

 

Her er en arbejdstegning til selve apparatet:

Spinetester

Mekanismen til justering af det højre hvilepunkt for pilen/pileskaftet kan laves på flere måder, f.eks. med en excentrisk skive, eller med en forskydelig kile, som ligger på et fast monteret underlag. Formålet er, at når pilen eller pileskaftet er lagt på begge hvilepunkter, så skal viseren pege på skalaens nulpunkt - ellers vil visningen, når loddet hænges på, være forkert.

Loddet kan laves på mange måder - jeg valgte den nemme løsning, nemlig at købe et (ca. 150 kr). Bl.a. har 3 Rivers Archery et lod til ca. denne pris (egentlig til Adam's Spinetester, men den er lavet ud fra samme princip).

Jeg benyttede en rest 10mm krydsfiner til de udskårne komponenter, og en rest fyrretræsbræt til bundpladen (16mm). De lodrette mål er ikke så kritiske - de afhænger lidt af dimensionerne på det lod man køber/fremstiller. De vandrette mål er derimod vigtige at overholde - ligeledes de rette vinkler (ellers får man problemer med at overholde målet på 66,04 cm mellem de to hvilepunkter).
Jeg limede delene sammen, og lod dem være sammenspændte med skruetvinger natten over - og det holder fint.

Når det er tørt - evt. lakeret eller malet - skal skalaen limes fast. Sørg for, at der er samme afstand fra det øverste hjørne af skalaen til centret, som fra det nederste højre hjørne til centret. Nulpunktet af skalaen skal ligge i samme højde over monteringspladen som centret for viseren.

Viseren har jeg lavet af en stump 5mm rundstok af fyrretræ (jeg kunne ikke finde en blomsterpind i bøg), men det fungerer ganske fint. Jeg borede 2 huller med 5,08 cm mellemrum med et 1,5 mm bor (benyt søjleboremaskine!). Monterede viseren med et 1,4 mm messingsøm i centret (boret for med samme 1,5 mm bor - og benyttede et tilsvarende søm (monteret modsat akslen) som den arm, pilen skal trykke ned (dette søm fik lige lidt sekundlim da den korrekte position var fundet). Jeg sleb en lille fyrretræsklods rund, borede et 5mm hul i den ene ende (temmelig dybt!), og kunne på denne måde få viseren i næsten perfekt balance (den skal være en anelse tungere til højre, ellers vil den jo ikke holde kontakten med pilen). Viseren blev tilspidset på en båndpudser mens jeg drejede viseren rundt med fingrene - hurtigt og nemt!

Det færdige resultat

Her er den færdige udgave af min spinetester. Skalaen er limet fast, inden limning skal man blot sørge for, at afstand fra viseraksel til skala er den samme både i bunden og toppen af skalaen (22 cm).

spinetester-lw-1

spinetester-lw-2Her er der et nærbillede af nulpunktsjusteringsmekanismen. Denne er blot et kileformet stykke krydsfiner, der ligger på et ligeledes kileformet stykke krydsfiner, der er limet fast til apparatet. Friktionen er så høj, at træet ikke flytter sig, når loddet hænges på pilen - og det er ganske nemt at justere nulpunktet ved blot at skyde trækilen en smule frem eller tilbage.

 

Til sidst et billede af viserakslens montering og det messingsøm, som pilen ligger på og derved påvirker viseren.

spinetester-lw-3

 

Alternativet



Kan du ikke se denne PDF? Klik her!

Senest opdateret: Fredag, 07. februar 2014 22:54
 

Kommentarer   

 
0 # Manfred Federau 22-01-2014 16:13
Hej Westermann, Jeg har lige printet skalaen ud og jeg er lidt forundret over, at den har en "radius" på 16,35 cm, mens det ser ud til, at længden af din viser er meget længere, ca 35-40 % af pilens længde. Er der et skaleringsprobl em ve printningen?
 
 
0 # Lars Westermann 22-01-2014 21:22
Det nemmeste er nok at benytte PDF dokumentet - det skal udskrives i tværformat A4.
Skaleringen er ikke så kritisk, da det jo er en vinkelmåling, der foretages (dvs. højde/bredde forholdet må ikke ændres).
Ellers er det vigtigste mål at overholde afstanden mellem aksel og det søm, som påvirkes af pilen (5,08 cm); det skal rammes så præcist som muligt. Jeg har set et eksemplar, som var over en mm ved siden af, og visningerne var markant afvigende.

-- Lars
 
 
0 # Manfred Federau 23-01-2014 10:25
Tak, og ja, de 2 tommer er jo basis for den vinkel, nålen får og dermed for den (ikke lineære) inddeling af skalaen. Det burde endvider fremgå, at det er absolut kritisk, at skalaen anbringes svarende til, at dens centrum er placeret nøjagtigt i pilens omdrejningspunk t.
 
 
0 # Lars Westermann 23-01-2014 10:38
Jæp! Har tilføjet dette til artiklen.

-- Lars
 
 
0 # Manfred Federau 03-05-2012 08:25
Som du måske ved (jeg har svært ved nu at sætte ansigt på "skyttebrødrene ") så er jeg meget ny i lavet - og jeg kan endnu ikke træffe ret godt. Derfor er al snak om spine for mig ret akademisk - der er ingen konsekvens i, hvor mine pile træffer! Alligevel interesserer emnet mig, og jeg har brugt en del tid på at få styr på mine erfaringer om fænomenet. Jeg har - endnu kun for min egen skyld - samlet mine tanker om emnet i en Excel-fil. Den er endnu ikke færdig, men hvis du er interesseret kan jeg hæfte den ved en mail til dig. Den kan bringes til at medregne fjederkraften i et måleur, hvis dette ønskes - det vil jeg se lidt på.
 
 
0 # Manfred Federau 02-05-2012 15:20
Kære Lars og Peter.
Jeg ved det er længe siden at I har lavet denne tråd, men jeg kan alligevel ikke lade være med at kommentere. Jeg kan se at der ikke er plads her, men send mig en mail, hvis du(I) er interesseret. Min væsentligste kommentar er, at det er fundstændigt ligegyldigt hvilken vægt man vælger, fordi nedbøjning og belastning er ligefrem proportionale => hvis fx du bruger den halve vægt, skal du blot gange nedbøjning med 2. På samme måde kan urets modstand let indregnes, hvilket Jim også har erkendt i en mail til mig.
 
 
0 # Lars Westermann 02-05-2012 16:51
Hej Manfred
Ja, du har ret - det er "blot" et spørgsmål om at indregne alle vægtbidrag, men da fjerderbelastni ngen er afhængig af nedbøjningen, så forsvinder lineariteten. Og frem for alt, så forsvinder muligheden for en præfabrikeret skala, hvilket var et af målene med artiklen. Og, ja, man kan godt lave en omregningstabel , men den vil kun passe til lige netop dét måleur.
 
 
0 # Peter Svinkløv 02-12-2011 17:27
hej Lars

Jeg er godt igang med at fremstille en kopi af din spinetester og har lige et spørgsmål:

Jeg printede din skala ud på A4.
Når jeg ser på din skala og kontrollere trekantens forhold ved 1" deflektion er det f.eks. 11,95cm/20,6cm = 0,58, men forholdet mellem de opålyste 1"/2" er jo 0,5
Er der noget jeg har overset??
Hilsen
Peter
 
 
0 # Lars Westermann 02-12-2011 21:40
Hej Peter
Ved en vinkel på 30 grader er forhold mellem modstående katete og hypotenusen 0,5. Dette modsvarer en spine-værdi på 26#, når hypotenusen er 2" og deflektionen er 1". Du skal altså måle højden f.eks. ved viserspidsen og sætte i forhold til afstand fra viserspidsen til viseraksel. Dette forhold skulle gerne være 0,5.
Kontrolmåling af mine egne pile i forhold til en kommerciel spinetester viste i hvert fald fin overensstemmelse.

Mvh. Lars
 
 
0 # Hej Lars 28-11-2011 20:55
Hej Lars

Du har helt ret med hensyn til afstanden mellem hullerne.

Jeg laver min egen magen til din. Hvor købte du loddet?

Hilsen
Peter
 
 
0 # Lars Westermann 28-11-2011 22:01
Hej Peter

Jeg købte mit her (i England, dvs. ingen told og moms):
http://www.longbowandarrow.co.uk/arrow-making-tools-27-c.asp
Ellers kan man også benytte loddet til Adam's Spinetester, som kan købes hos 3Rivers.

-- Lars
 
 
0 # Peter Svinkløv ULL 12-11-2011 19:31
Hej Lars
Meget flot spinetester. Vi har netop købt en pro model i ULL, men jeg tror nu jeg vil prøve at lave min egen efter dit koncept.
Lige en oplysning til din tegning af skala: Working arm length skal vel være 8" eller de 22 cm, som du også skriver andet sted.
Vi er lige kommet hjem efter afholdelse af vores årlige buemagertræf, det var en god dag. Ole Sten Jensen havde bl. a. sin hjemmelavede spinetester med, minder lidt om din.
Hilsen
Peter Svinkløv ULL
 
 
0 # Lars Westermann 13-11-2011 11:25
Hej Peter
Med "Working arm length" menes den afstand, der er fra omdrejningspunk tet til det søm, der påvirkes af pilen.
Det er essentielt for skalaens nøjagtighed, at denne afstand er PRÆCIS dobbelt så lang som den afbøjning, der måles. Dette forhold har nemlig betydning for de trigonometriske beregninger, der skal udføres, når afbøjningsvinkl en, som viseren indikerer, skal omsættes til en (lodret) afstand. Skalaens størrelse er for så vidt uden betydning, så længe man ikke ændrer på højde-bredde forholdet (og dermed vinklen).
Et andet laugsmedlem havde også bygget et eksemplar, og kunne ikke helt forstå, at de målinger, han foretog, afveg med mere end 10%. En kontrolmåling af de 2" viste en afvigelse på omkring 1,5 mm så vidt jeg husker - udmåling med skydelære er ikke nok i sig selv; omhyggelighed med boring af huller skal også være i orden. Men når afstand fra center til center af de to søm ligger på, lad os sige 5,05 - 5,1 cm, så tror jeg man kan være tilfreds. Helst dog de foreskrevne 5,08 cm. Søm (og huller) skal være vinkelret på viseren også.

-- Lars
 
 
+1 # Heine Jakobsen 21-05-2011 17:10
Jeg har tidligere puslet noget med testning af spine og har gjort mig den erfaring at det er særdeles vigtigt at pilene "ligger ens" i testapparatet - forstået således at årerne i træet skal ligge på samme måde hver gang. Enten vandret eller lodret. Pilen er en del mere bøjelig når den måles mens årerne ligger vandret (fremfor når de ligger lodret) så hvis målingen skal have værdi skal årerne vende ens hver gang.

Det er min erfaring at indkøbte pileskafter (målt til en bestemt spine) ikke nødvendigvis er blevet spine-testet mens årerne ligger på samme måde, så det er altid en god ide at måle efter selv.
 
 
-1 # Jørgen Kirk 09-05-2011 20:37
Hvor meget skal loddet veje?
 
 
0 # Lars Westermann 09-05-2011 20:43
Står midt i afsnittet, Byggevejledning : 2 pund
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack